به گزارش پارسینه؛ در روزهای گذشته شمار قابل توجهی از مقام های ارشد حوزه سیاست خارجی و امنیت ملی آمریکا، در موضع گیری های خود به کشورمان حمله کرده و تاکید نموده اند که در قالب هرگونه توافق جدید با ایران با محوریت پرونده هسته ای این کشور، بایستی غنیسازی اورانیوم در ایران به طور کامل تعطیل شود.
به طور خاص مارک روبیو وزیر امور خارجه دولت آمریکا گفته که توافق خوب از دید آمریکا یعنی صفر شدن غنی سازی اورانیوم در ایران. استیون ویتکاف نماینده ویزه دولت ترامپ در مذاکره با ایران هم گفته که واشینگتن بر آن است تا تهران را مجاب به تعطیلی کامل غنی سازی اورانیوم و حتی برچیدن تاسیسات هستهایاش کند! دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا نیز پیشتر در موضعگیریهایی، بر ضرورت تعطیلی کامل برنامه هسته ای ایران تاکید کرده است.
با این حال، به تازگی رهبر معظم انقلاب در جریان یک سخنرانی، به مسوولان آمریکایی تذکر داده اند که در رابطه با ایران یاوه گویی نکنند و اینطور تصور نکنند که تهران برای استفاده از حقوق خود، از آن ها اجازه می گیرد. ایشان به صراحت مواضع دولتمردان آمریکایی مبنی بر اینکه به ایران اجازه غنیسازی اورانیوم نمی دهند را "غلطِ اضافی" توصیف کرده اند. با این حال، مقام معظم رهبری در بخشی از سخنان اخیر خود در دیدار با خانواده های شهدای خدمت فرموده اند که در موقعیتی دیگر تبیین خواهند کرد که چرا غربی ها مایل هستند تا غنیسازی در ایران به کل تعطیل شود؟ سوالی که به نظر می رسد درک پاسخ آن، از اهمیتی راهبردی برخوردار است.
فشار متحدان منطقه ای آمریکا
آمریکا صرفا به نمایندگی از خود با ایران در مورد پرونده هسته ای این کشور مذاکره نمیکند. طیفی از دیگر کنشگران نظیر اتحادیه اروپا، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و البته رژیم صهیونیستی نیز در مذاکرات مذکور ذینفع هستند و سعی دارند منافع خود را از رهگذر دولت آمریکا به پیش برند. این دسته از بازیگران، قویا دستیابی ایران به چرخه کامل فعالیت های هسته ای را برای خود خطرناک می بینند و به هر شکل ممکن سعی در تضعیف و تعطیلی آن دارند.
موضوعی که یکی از نمودهای عینی خود را در قالب تاکیدات گسترده مقام های ارشد دولت ترامپ مبنی بر ضرورت تعطیل شدن کامل غنی سازی اورانیوم در ایران به نمایش می گذارد. البته که دولت ترامپ نیز بدش نمیآید از این رهگذر، برای خود کاسبی داشته باشد و وارد نوعی معامله با این دسته از بازیگران به شرط لحاظکردن مواضع آن ها در مذاکره با ایران شود.
نگرانی آمریکا از موضع مذاکراتی ایران
یکی از نگرانیهای جدی آمریکایی ها در مورد غنی سازی اورانیوم توسط ایران این است که دسترسی ایران به چرخه کامل سوخت هسته ای، تا حد زیادی موضع این کشور در هرگونه مذاکره بینالمللی را تقویت می کند. از این رو، غربی ها قویا مایل هستند تا ایران از این اهرم قدرت خود محروم شود و در موضع ضعف قرار بگیرد.
از یاد نبریم که پس از بدعهدی آمریکا در قالب توافق برجام و خروج این کشور از توافق مذکور در سال 2018 و یا پس از ترور شهید فخری زاده، شاهد بودیم که ایران به تلافی، پیشرفت های قابل توجهی را در قالب برنامه هسته ای خود در دستورکار قرار داد که شوک های جدی را به طرف های غربی و متحدان بین المللی آن ها وارد کرد. حال این دسته از بازیگران قصد دارند این اهرم قدرتساز را از ایران به هر نحو ممکن که شده بگیرند. موضوعی که خط قرمز جدی ایران است.
0 دیدگاه