پارسینه - مجید سلطانی: تصاویر ماهوارهای گرفته شده در 16 مه 2025 نشان میدهد که این جنگندهها احتمالاً مدل اف-15ایی استرایک ایگل هستند که از رنگ بدنهشان میتوان این احتمال را داد. در این تصاویر همچنین چهار بمبافکن ب-52اچ، پنج تانکر سوخترسان KC-135، یک هواپیمای باربری سی-17 و یک هواپیمای مسافربری با رنگ سفید و موتورهای نارنجی، که احتمالاً متعلق به شرکت SAS برای جابجایی پرسنل است، دیده میشود. بررسی تصاویر ماهوارهای پیشین نشان میدهد که این جنگندهها حداقل از 14 مه در دیهگو گارسیا مستقر بودهاند.
دیهگو گارسیا سالهاست بهعنوان یک پایگاه عملیاتی کلیدی برای نیروهای آمریکایی در اقیانوس هند محسوب میشود. این جزیره نه تنها محلی برای عملیات نیروی فضایی آمریکا است، بلکه بندرگاه مهمی برای ناوگان دریایی آمریکا، از جمله زیردریاییهای هستهای، به شمار میرود و محل استقرار ناوگان پیشموقعیت فرماندهی Sealift نیز میباشد.
پیشتر، استقرار شش بمبافکن رادارگریز بی-2 Spirit در ماه مارس که عمدتاً برای تهدید به ایران بود، توجهها را به این پایگاه جلب کرد. این بمبافکنها بعدها عملیاتهایی علیه یمن انجام دادند. در هفته گذشته نیز چهار بمبافکن ب-52 به این جزیره رسیدند. برای چند روز کوتاه، تعداد بمبافکنهای مستقر در جزیره به 10 فروند رسید اما بمبافکنهای ب-2 به سرعت شروع به بازگشت کردند و آخرین آنها در حدود 9 مه جزیره را ترک کرد.
همه چیز از ترس ایران است
دیهگو گارسیا بهواسطه دورافتادگیاش بهعنوان مانعی طبیعی در برابر حملات احتمالی در نظر گرفته میشد، اما ساختار تهدیدها در سالهای اخیر بهشدت تغییر کرده است. ایران با تجهیز ناوگان خود به شناورهایی شبیه پایگاههای دریایی که قادر به پرتاب تعداد بالایی موشک بالستیک، کروز و پهپادهای انتحاری از فواصل صدها مایل هستند، تهدیدی نوین ایجاد کرده است. همچنین پرتابگرهای موشکی پنهانشده در کانتینرهای حملونقل و استفاده از کشتیهای باری تغییر کاربری یافته برای عملیاتهای اطلاعاتی و حملات پنهانی، از جمله تهدیدات دیگر ایران به شمار میآید. نفوذ نیروهای نیابتی و بهکارگیری پهپادهای کوچکتر و کوتاهبرد نیز از دیگر چالشهاست.
در این شرایط، استقرار جنگندههای اف-15 برای تقویت حفاظت از جزیره بسیار منطقی است. مدلهای اف-15ای استرایک ایگل با قابلیتهای دفاع چندلایه در برابر حملات موشکهای کروز و پهپادها، به ویژه تجربهای که در دفاع از اسرائیل در سال گذشته کسب کردهاند، گزینهای ایدهآل برای این مأموریت هستند. با کاهش تدریجی موجودی جنگندههای اف-15سی، مدل ای نقشی پررنگتر در مأموریتهای مقابله با تهدیدات هوایی ایفا میکند و از امکاناتی چون مداومت پروازی بالا، حمل مهمات گسترده و سامانههای شناسایی پیشرفته برای کشف و خنثیسازی تهدیدهای سطحی بهره میبرد.
همچنین احتمال دارد این جنگندهها از نوع اف-15سی باشند که به سامانه جستوجوی فروسرخ (IRST) مجهزند و برای مقابله با پهپادها و موشکهای کروز بسیار مناسباند. با این وجود، این مدلها فاقد قابلیتهای حمله به اهداف زمینی هستند و تنها میتوانند با کمک پادهای هدفگیری Sniper، حمایت شناسایی محدودی ارائه دهند.
چالشهای زیرساختی و آینده حضور نظامی آمریکا
اگرچه علت دقیق و اطلاعات مرتبط با استقرار این یگان جنگنده در دیهگو گارسیا هنوز روشن نیست، اما این اقدام نشاندهنده نگرانیهای گستردهتر درباره امنیت پایگاههای نظامی آمریکا در منطقه است. استقرار بمبافکنهای بی-2 و حالا اف-15ها بحثهای جدی درباره نیاز به سرمایهگذاری در ساخت پناهگاههای مستحکم برای هواپیماها و زیرساختهای مقاوم در پایگاههای کلیدی جهان را دامن زده است.
بهویژه در منطقه هند ، نگرانیها درباره آسیبپذیری پایگاههای هوایی در صورت بروز یک جنگ سطح بالا با چین افزایش یافته است. فرودگاه دیهگو گارسیا در حال حاضر فقط چهار پناهگاه ویژه برای بمبافکنهای بی-2 دارد که آنها نیز مستحکم نیستند.
فرماندهی ایندو-پاسیفیک در ماه آوریل اعلام کرده بود: که «ما دارای سامانههای دفاعی چندلایهای هستیم تا امنیت پرسنل و تجهیزات خود را تضمین کنیم.
زمینههای ژئوپلیتیکی و تحولات جاری
مدت زمان ادامه حضور تقویتشده نیروی هوایی آمریکا در دیهگو گارسیا، شامل یگان جنگنده اف-15، هنوز مشخص نیست. هفته گذشته آتشبس میان آمریکا و نیروهای یمن با میانجیگری دولت عمان برقرار شد.
همچنین مذاکراتی میان آمریکا و ایران درباره برنامه هستهای ایران جریان دارد. دونالد ترامپ پیشتر هشدار داده بود که در صورت شکست مذاکرات، اقدام نظامی علیه سایتهای هستهای ایران، از جمله عملیاتی با استفاده از بمبافکنهای مستقر در دیهگو گارسیا، ممکن است در دستور کار قرار گیرد. چنین سناریویی نیاز به افزایش تدابیر امنیتی در دیهگو گارسیا و دیگر پایگاههای آمریکایی در خاورمیانه را بیش از پیش ضروری میسازد.
0 دیدگاه